dijous, 30 d’abril del 2020

EV : Per un treball digne!

Demà és 1 de Maig! 
Dia Internacional del Treball. 
I per què se celebra? Perquè a la gent li agrada treballar? Doncs, no, per això, no. 


Aquest dia els treballadors i les treballadores de tot el món, surten al carrer amb pancartes i reivindiquen, és a dir, reclamen als governs, unes condicions de treball dignes: jornades laborals de menys hores, més condicions de seguretat a la feina, millors salaris, igualtat entre dones i homes, flexibilitat per a conciliar la vida laboral i la familiar.... 

I un munt de coses més que fan que el treball de milions de persones a tot el món no sigui digne. Un treball que hauria de fer feliç a les persones, però que a la majoria de les persones
no les fa feliç.
Aquest any, com Sant Jordi,  el 1r de Maig també serà diferent. La gent no podrà sortir a manifestar-se pels carrers, perquè està a casa seva, confinada pel coronavirus. 


Un virus que, precisament, ha causat una gran crisi econòmica que encara empitjorarà més la vida de les persones treballadores perquè està fent que moltes perdin la feina, que els hi abaixin els sous... Segur que ja ho haureu sentit a la TV. I com ho faran? Segur que trobaran la manera, oi? 



La TASCA d'avui serà fer una llista amb totes aquelles paraules i/o expressions que surten en aquest text que vosaltres no sabeu què signifiquen i haureu d' investigar què volen dir. Podeu demanar ajuda als vostres pares i mares, als vostres germans i germanes grans, consultar el diccionari, anar a internet... 

👀 I després, feu un comentari al blog dient què és i què PENSEU vosaltres del TREBALL.


                                        I TREBALLADORES!!!



78 comentaris:

  1. Hola Josefina soc e Jan Montoya,
    Jo penso del treball que és divertit, per guanyar diners per pagar el menjar, per no quedar-nos a casa sense fer res.S'ha de treballar a la força.

    Adeú Josefina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si Jan, tens tota la raó hem de treballar i si és divertit o t'agrada encara millor, OI? Petonets
      Josefina

      Elimina
  2. Bon día,
    El treball per a mi és: fer feines i guanyar diners, i penso que és necessari perqué així pots comprar menjar i coses que necessitem per viure.
    Adeu.

    ResponElimina
  3. Ona Pérez:jo ja sé totas las paraules Josefina.👍👍👍👍👅💋💖💗💓💞💕💌💘💝❤️💟❣️❤️🧡💛💚💙💜🖤

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs què bé, Ona! Però, què és per tu el treball i què en penses? Era aquesta la tasca que s'havia de fer.
      Josefina

      Elimina
  4. Hola Puri sóc la Sara i jo crec que el Traball es molt important perquè si ningú tingués Traball no tindrien dinès i no podríem comprar una casa, ni un cotxe ni aliments.
    Per això crec que traballar es molt important. Però això no és tot, també es importan que un es senti bé i li agradi la feina que te.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bé, Sara. Sobre tot que la feina que fas, t'agradi!
      Puri

      Elimina
  5. -Manifestar,reclamar i reivindicar són similars i el significat és fer veure o coneixer una situació o opinió sobre una cosa, sovint injusta.
    - salaris i sous signifiquen el diner que reben les persones per treballar.
    -conciliacio laboral-familiar significa trobar un equilibri entre l'horari de la feina i el temps per dedicar a la familia.
    Esta molt be el dia del treball per queixar-se de lo que es injust,i poder treballar amb bones condicions. Maria Barco

    ResponElimina
    Respostes
    1. I per tu... Què és el treball i què en penses? Era aquesta la tasca, Maria! Vas massa de pressa, per a variar!
      Puri

      Elimina
  6. Es una forma de guanyar diners per poder viure.

    Jo penso que el treball es necesari pero m´ha agradaria que hi aguesin menys hores de traball per estar mes amb els pares.

    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bé, Luna! El treball és necessari, però conciliant la vida familiar i la laboral. Per això s'ha de continuar lluitant!
      Puri

      Elimina
  7. El treball es una responsabilitat dels adults pero els que no tenen treball no guanyen diners per viure i aixo es un problema molt important.Jo penso que el treball es nesecita per viure i perque ajudes els demes amb la teva feina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una nova visió del treball necessari per a les persones que vivim en societat. Molt bé, Pau!

      Elimina
  8. Bon dia,
    El treball és quan una persona fa una feina a canvi de diners.
    Penso que s'haa de treballar per guanyar diners, que homes i dones haurien de cobrar el mateix per una mateixa feina i que tothom hauria de tenir unes condicions a la feina.
    Paula

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó Paula, per això hem de seguir lluitant perquè encara hi ha moltes coses que s'han d'aconseguir. Petonets.
      Josefina

      Elimina
  9. Hola !!!Sóc la Laia Nogués!
    Penso que en els llocs de treball haurien de donar el material que necessitin. Per exemple la meva tiet és enfermera i aquests dies no tenien mascaretes ni bates i aixo no pot ser. També haurien de fer que els horaris fossin millors perquè els pares estiguessin més hores amb nosaltres.
    Adeu!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina raó que tens Laia, per això hem de seguir lluitant. Petonets
      Josefina

      Elimina
  10. Hola Puri i Josefina,
    * Jo crec que treballar es necesari per poder tindre una casa, poder comprar menjar...
    però per contra no m'agrada perquè el papa ha de treballar moltes hores, en canvi la mama s'ha pogut reduir l'horari i esta mes estona amb nosaltres, i això ho dic per tant ara com abans d'estar confinats només que ara el papa fa dia si dia no.
    Molts petons i abraçades!!!
    Bet Ambros.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Justament, Bet! Un dels problemes de moltes feines, la conciliació de la vida laboral i la vida familiar, tu l'has descrit molt bé!
      Puri

      Elimina
    2. Hola Puri,
      docs saps que... just en els deures he posat que no sabia el que era la conciliació de la vida laboral i la vida familiar, que per cert ja t'he enviat els deures per el mail.
      Molts petons i abraçades.
      Bet Ambros.

      Elimina
  11. Anna Montes. El treball és una cosa que fem per guanyar diners i per pagar la casa, el menjar, etc. Penso que es important perque hi ha persones que fan coses importans.
    Petons.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És la importància del treball per a la nostra Societat, si senyora, com a benefici i servei per a les persones.
      Puri

      Elimina
  12. Hola Josefina sóc la Blanca , les paraules que no entenc es internacional i dingnes pero ja mo an acxplicat i del treball opino que es guay pero a la vegada es complicat la meva mare traballa de directora finenciera i es passa fent nomerus de les 9.00 a la nit i per ami el traball de la meva marae sam fa complicat. un peto i una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quina raó que tens Blanca, el treball és necessari, però treballar tantes hores... Per això s'ha de continuar lluitant i tu segur que trobaràs un treball que t'agradi. Petonets
      Josefina

      Elimina
  13. El treball es una feina que an de fer els aduls per poder guanyar diners i comprar coses.
    I aquets treball els hi ha agradar per poder anar contens . Molts no estan contens i per aixo es manifesten.
    Proposo que la gent es manifestin als seus balcons.


    Gisela.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bé, Gisela. A la feina estem moltes hores, i si ens agrada i hi estem bé, estarem contentes.
      És una bona idea això de celebrar el 1r de Maig manifestant-se als balcons! Qui en tingui, és clar, que molte gent ni en té!
      Puri

      Elimina
  14. Hola soc la Ariadna.
    El treball ens permet tenir diners per poder tenir tot allò que necessitem, com on lloc per viure, menjar, educació, etc. Però també pot ser allò que ens agrada fer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això hauria de ser el treball, Ariadna, tu ho has dit! Que et paguin per fer una feina que t'agradi, i en la que et trobis bé. I que ho sigui per a tothom!
      Puri

      Elimina
  15. El treball és un esforç que fas a canvi d'alguna cosa. Jo faig el meu treball a canvi de nous aprenentatges. La meva opinió és que amb el virus molta gent es quedarà sense feina, però aconseguirem vèncer la pandemia i potser tothom podrà començar a treballar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que sí, Jan. Però.. treballaran igual, més o menys que abans de la pandèmia? I en millors o pitjors condicions? Tu què creus
      Puri

      Elimina
  16. Hola soy mateo y queria preguntar donde está el texto?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Mateo! El teu primer comentari al blog! MOLT BÉ!!!
      El text és el de l'entrada que parla del 1 de maig, on s'explica què és el dia del treball. Ai, ai!
      Un petó gegant!
      Puri

      Elimina
  17. Jo crec que el treball es important per que sino no podrias comprar el menjar la casa i altres coses importants per viure. El dia internacional de el travall es important
    per queles persones es maifesten perque els paguen molt poc.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens tota la raó Luís Ángel, per aquest motiu i per molts d'altres, encara queden moltes coses per millorar i aconseguir.
      Petonets.
      Josefina

      Elimina
  18. Bon dia Josefina jo crec que el treball es important perquè donen diners per poder comprar menjar, una casa, i moltes mes coses. Pero estaria molt be que els pares puguessin treballar menys hores per poder estar mes amb tots els nens. un petó!

    ResponElimina
    Respostes
    1. És ben cert, Carla! Aquest és un dels problemes de moltes feines, la conciliació de la vida laboral i la vida familiar, per això encara hem de seguir lluitant per poder aconseguir això i molt més.
      Petonets.
      Josefina.

      Elimina
  19. Hola Josefina,aqui tens les meves respostes.
    El treball es una forma de donar un servei a canvi de diners,i s'utilitza per per tenir menjar i una casa.Jo crec que el treball sempre a de estar relacionat amb les habilitats del treballador.
    Petons.

    ResponElimina
  20. Hola Josefina, sóc el Marc. Jo penso que el govern ho fa malament i hauria de fer que les empresses paguessin més diners als treballadors, i tenir més temps amb la seva família i amics.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És ben cert, Marc! Aquests són alguns dels problemes, el sou i la conciliació de la vida laboral i la vida familiar, per això encara hem de seguir lluitant per poder aconseguir això i molt més.
      Petonets.
      Josefina.

      Elimina
  21. Hola Puri jo crec que els treballs son molt inportants perque sense treballs hi hauria gent que no tindria les coses necessaries per viure pero tambe es molt inportant tindre un treball en condicions on et paguin lo necessari ,on et deixin descansar...Tambe es important que tagradi el teu treball.Adeu Puri,petons. Carla R.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que has fet una bona reflexió i has arribat a fer- te una idea del què és el treball molt ajustada, Carla!A veure si s'aconsegueix això!
      Puri

      Elimina
  22. Hola Puri el treball es molt important per guanyar diners i comprar cosses , per aixo hem d'estudiar
    molt per tenir una bona feina.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Només per guanyar diners i comprar coses, Lucas? I fer una feina que t'agradi, que ajudi a viure millor a la gent, que tothom pugui viure més feliç? Pensa-ho!
      Puri

      Elimina
  23. Respostes
    1. Suposo que el comentari anterior és teu, no? Un petó!
      Puri

      Elimina
  24. Hola,
    El treball és fer alguna feina a canvi d'una recompensa que normalment son diners que fem servir per comprar roba, menjar i moltes coses més. Penso que el treball és necessari per viure ja que no tots podem fer de tot i ens ajuda a poder tenir més coses. I si la gent no treballés potser hauriem de viure com els primitius.

    ResponElimina
    Respostes
    1. I seria anar molt enrere, oi? Sempre mirant el futur.
      Molt bé, Xavi.
      Petonets.
      Josefina

      Elimina
  25. Jo penso que el treball es molt necessari perquè si no la gent no podria viure com caldria i tindria que viure al carrer, no podria menjar ni beure. Però crec que la feina ens ha d'agradar i també treballar unes hores però no tot el dia, per poder estar amb la família i tenir dies de descans. També les dones han de cobrar igual que els homes quan fan la mateixa feina. Per exemple si un home treballant de metge cobra 20.000 la dona treballant de metge no pot cobrar 10.000 a de cobrar 20.000 igual que l'home.
    Adéu.
    Atena Amate Salvador.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Has fet molt bona reflexió, Atena, això és el que preteníem. Cada dia és 1 de Maig i s'ha de continuar lluitant perquè aquest món sigui més just i igualitari per a tothom! Ja sap, com a futura dona... Un petó,
      Puri

      Elimina
  26. Per mi, es una activitat que t´hauria d´agradar per que estas moltes hores i et pagan un sou per poder comprar coses que nececitem per viure.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bé, Éric! Has arribat a una bona definició de treball. I si és just per a tothom... Millor, oi? Un petó,
      Puri

      Elimina
  27. Jo penso que el treball hauria de ser per tots algu que ens agradi fer i no sque els adults se obligats a treballar del que sigui per guanyar diners i després pagar impostos de casa i no poder sortir a divertir-nos ni fer res. Si la gent es pasa el dia treballant i no a casa no pot estar amb els seus fills. No u entenc. Segur que es culpa dels polítics!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs has arribat a una bona conclusió, Martí! Has reflexionat i tens molta raó. Per això és molt important la Política, que ha d'estar al servei de les persones i del bé comú. Encara que a molts no ens convenci tal i com la veiem ara. Potser en comptes d' ingenier informàtic podries pensar en ser polític! Segur que ho faries molt bé! Una abraçada!
      Puri

      Elimina
  28. Hola Puri, jo crec que el treball es una cosa necessària per viure. Crec que tindrien que pagar millor sou o salari a la gent. Molta gent ha perdut treball pel coronavirus.

    Adeu!!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona conclusió, Jan! Ens esperen temps difícils! Un petó,
      Puri

      Elimina
  29. Hola Puri i Josefina. Jo crec que el Treball es una activitat que es permet ajudar els altres i guanyar dijera per a viure.
    Lidia Igbinosa.

    ResponElimina
  30. Hola el treball es important perque si no treballas no guanyas diners. Si no tens diners no pots comprar menjar,,comprar roba,una casa,un cotxe i moltas cosas mes. Amb el treball pots fer coses d'utilitat per la societat.
    Uriel

    ResponElimina
  31. Hola Josefina per a mi el traball es molt important per que sense ell no podriam viure Aileen Roca Rodriguez .

    ResponElimina
    Respostes
    1. Home, viure si que podriem viure però... segur que no en les condicions que vivim ara, oi?
      Petonets.
      Josefina

      Elimina
  32. Sí, Lidia, és això. Però tothom treballa igual i el seu treball li permet viure bé i en bones condicions? En tots els treballs? A totes les persones que treballen? Has pensat en això? Un petonet,
    Puri

    ResponElimina
  33. Jo penso que el primer per tenir un treball es que t'agradi i a mes que et paguin i que tinguis temps per estar amb la familia. Josefina t'envio un word amb la lista i/o expressions que no entenia.
    Nil

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bona resposta, Nil, però creus que tothom treballa en el que li agrada, li paguen bé la feina i a més pot conciliar la vida familiar i laboral? Pensa-hi!
      Petonets.
      Josefina

      Elimina
  34. Jo penso que el treball hauria de ser una feina que ens agrades i que et paguin el suficient per poder pagar un lloc on viure i menjar... I tenir jornades laborals justes per poder descansar i passar temps amb la familia i amics.També igualtat entre homes i dones.

    Arnau

    ResponElimina
  35. Puri jo ja sé totes les paraules del text.

    Arnau.

    ResponElimina
  36. hola,

    les paraules que no he entès i he hagut de preguntar son aquestes. Ara ja ho tinc més clar!
    - condicions de treball dignes
    - salari
    - conciliar

    El treball per mi és una cosa important. es necesari, com anar a l'escola. i pots treballar de diferents oficis. el mes important per mi es que treballis duna cosa que t'agrada. aixi tu pases be treballant.
    treballar es important, pels diners pero tambe per tu. per fer coses, ajudar als altres. san de guanyar diners per viure pero no numes son els diners i la feina. ta dagradar la feina que tens.
    i cada dia es 1 de maig, no numes un dia alany. intentar que cada dia millorin les feines.

    adeu,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Has fet una molt bona reflexió, Martí!!!
      Petonets
      Josefina

      Elimina
  37. Hola, jo penso que el treball es per guanyar diners i per entretenirse.

    Hugo R.

    ResponElimina
  38. El treball és necessari per tenir diners, per aixó s´ha de treballar on t´agradi, i els politics haurien de millorar sous i flexibilitat d´horaris per poder estar amb la família. Petonets Leire.

    ResponElimina
  39. Molt bé, Leire. Bona reflexió. Per què no et fas "política"? Segur que ho faries súper- bé! Petons,
    Puri

    ResponElimina
  40. Hola Josefina,
    Jo crec que el treball es molt important i necessari per guanyar diners$$$.
    I tambe has de treballar on a tu t' agradi.
    PETONS.

    ResponElimina
  41. per mi el treball es una cosa molt important per menjar esmorzar i sopar i estar amb la familia. i entretenir-se com anar a l' escola.

    ResponElimina




  42. Hola Puri,
    És necessari treballar per guanyar diners per comprar menjar i pagar factures. L' horari hauria de ser diferent per veure a la familia mes.
    PETONS

    ResponElimina
  43. Bon resum, breu i entenedor, Ivan. Una abraçada!
    Puri

    ResponElimina